İçerik yazarları için sadece en iyi oldukları konularda yazı yazdıkları bir dünya tozpembe bir dünya olurdu ama gelin görün ki ; hayatın özellikle iş hayatının gerçekleri, toz pembelikten çok uzak.
Metin yazarları için daha önceden zihinlerinde iyice sindirmiş oldukları konuları, güzel kelimelerle ve cümlelerle bütünleştirme ve yayına hazırlama süreci masa başından çok da uzaklaşmalarını gerektirmezken, içerik pazarlamacıları için durum biraz daha çetrefilli bir hal alıyor. Çünkü içerik uzmanları yalnız uzmanlık alanlarında değil hakim oldukları konuların dışında da içerikler yazmak zorunda kalıyorlar. Hatta tüm hayatları boyunca hiç ilgilenmedikleri, ilgi duymamak bir yana hiç işitmedikleri konularda bile yazılar yazmak onların görevi. Bu konuların araştırılması, sindirilmesi ve internet okuyucusu için sadeleştirilip yayına verilmesi kuşkusuz ki özveri gerektiriyor.
İçerik yazarlarının yeni konular hakkında hızlı ve iyi içerikler yazabilmeleri için öncelikle onları tümüyle yabancı oldukları bu konularda bilgilendirebilecek doğru insanlarla iletişim kurabilme becerilerinin olması gerekir.
İşte bir dahaki sefere hakkında bir bilgi birikiminiz olmayan konularda güzel ve etkili yazılar yazabilmeniz için bazı ipuçları.
İlk iş elbette Google’a danışmak
Elbette ilk yapılacak şey Google taramasıyla konuyla ilgili genel bir arama yapmak. Bu ilk adım içeriğin nabzını yakalamanıza ve konun genel çerçevesini belirlemenize yardımcı olacak. İşiniz dijital ortamda da olsa yazarların sadık dostu kalem ve kağıdı hazır bulundurmanız ve notlar almaya başlamanız gerekecek. Kalem ve kağıdı konuyla ilgili yeni gelişmeleri, haberleri, konunun destekçilerini, konuyla ilgili araştırma yapan isimleri, lehte veya aleyhte yapılan yorumları mütevazı bir istatistik çıkartacak kadar not etmek için kullanacaksınız.
Uzman siz olmadığınıza göre işin uzmanını bulun
Kaliteli bir içerik yazısının kalitesini belirleyen unsurlardan biri de uzman görüşlerine yer veren ifadeler içermesidir.
Konuyla ilgili yapılmış kısa bir röportaj için kimlerle irtibat kurabileceğinizi gözden geçirin. Bu şahsen tanımadığınız kişiler de olabilir, yakın çevrenizden veya telefon rehberinizde kayıtlı kişilerden de olabilir. Bu yüzden rehberinizdeki isimleri kaydederken belki uzmanlıklarını da yazarsanız, yeni konularda yakın çevrenizden kimlere danışabileceğiniz arayışında zaman kaybetmemiş olursunuz. Tanıdığınız kişilerin uzmanlıkları sizin ihtiyacınız olan konuyla ilgili olmasa bile belki sizi yönlendirebilecekleri tanıdıkları ya da çalıştıkları firmalarda size vakit ayırabilecek birilerini tanıyor olabilirler.
Bir içerik yazarı yarı araştırmacı gazeteci sayılır bu yüzden bilgi alabileceğiniz kişileri sosyal medya kanallarından bulmaktan iletiler ve ya e-mail yoluyla irtibat kurmaktan çekinmeyin farklı görüşleri, fikirleri toplayıp yazınıza malzeme yapmanız, lezzetli bir yemeğin malzemelerini tek tek ellerinizle pazardan seçmenize benzer. Taze ve bol çeşitli malzemelerle yazmış olduğunuz yazınız amacına ulaşır ve okuyucunuzu memnun eder.
Sorularınızı önceden hazırlayın
Gerek online gerekse yüz yüze yapacağınız görüşmeler öncesinde soracağınız soruları önceden hazırlamanız ve soracağınız sorulara internetten kolaylıkla ulaşabilecek sorular olmamasına özen gösterirseniz kaynağınızın sizin hakkınızda kötü izlenimler edinmesini engellemiş olursunuz. Böylelikle hem görüştüğünüz kişinin vaktini çalmamış olursunuz hem de akıcı bir görüşmeyle istediğiniz verileri toplarsınız.
Yararlanacağınız tüm kaynakları hazır edin
Güvenilir bilgileri ve verileri edinebileceğiniz, istatistiki raporlara ulaşabileceğiniz, akademik araştırmaları referans gösterebileceğiniz internet kaynaklarını tarayıcımıza kaydedin.
Unutmayın ki siz konunun uzmanı değilsiniz. Bu yüzden hakkında yazı yazacağınız konu içinde referans göstereceğiniz uzman görüşleri kadar istatistiki verilere akademik araştırmalarda yazınızı desteleyecek ve inanılırlığınızı arttıracaktır.
Evet, birkaç adımla bir içerik yazarının en çok yapacağı şeyin bol bol okumak ve konuyla ilgili en doğru ve geçerli kaynakları tespit etmek olduğunu öğrendik.
Ununuz var, şekeriniz var, sıra geldi helva yapmaya
Şimdi sıra geldi tüm topladığımız bilgi öbeklerini işlemeye. Tespit ettiğimiz referansları, alıntı yapacağımız uzman görüşlerini ( alıntı yapacağınız zaman mutlaka alıntılayacağınız söz sahibinden izin almalısınız) sosyal medyadan topladığımız halk görüşlerini, yorumları ve resmi istatistiklere gönderme yapacağımız araştırma kurumlarını yani yazımızın tüm malzemelerini masamıza yığdık. Şimdi bizden onları bir araya getirmemizi bekliyorlar.
Çalışma yönteminiz az biraz bana benziyorsa, zaten işin %70 ‘ini tamamlamışsınız demektir. Her aşamada aldığınız notlar, araştırmalarınız sırasında yazınıza kaynaklık edecek görüşler zaten siz not alırken yazacağınız içeriğin cümlelerinden oluşmaya başlamıştır bile. Bunları bir düzene sokmak inanın araştırmaya ayırdığınız zamandan çok daha az zaman alacak.
Tutarlılık denetlemesi yapın
Yazınızı tamamladıktan sonra tutarlılık denetlemesi yapmak kaldı. Yazınızı baştan sona okuyarak birbiriyle çelişen ifadelerin olup olmadığını gözden geçirin. Aslında bunu sizin adınıza yapacak, yazınızı objektif bir değerlendirme getirebilecek biri varsa en doğrusu bu olur. Araştırmanız boyunca konunun içinde çok süre harcadığınız için objektifliğinizi kaybetmiş olabilirsiniz
Hakkında hiçbir şey bilmediğiniz konular hakkında yazmak, ebetteki sevdiğiniz konular hakkında yazmaktan hem daha çok oyalayıcı hem de daha zorlu bir süreç ama bir diğer taraftan da, bilmediğiniz yeni şeyleri öğrenerek ufkunuzu genişletiyorsunuz hem de araştırmalarınız sırasında yeni kişilerle irtibat kurarak yeni bağlantılar geliştiriyorsunuz. Böyle düşünürseniz, yeni bir işe başlarken belki bu sefer daha büyük bir heyecanla ve şevkle işe koyulabilirsiniz.
- İçerik Nasıl Hazırlanır - 23 Kasım 2014
- Siyaset ve SEO İlişkisi - 21 Kasım 2014
- Hakkında hiçbirşey bilmediğiniz konular hakkında nasıl içerik yazılır? - 30 Ekim 2014
- SEO Efsaneleri - 20 Ekim 2014
- İçerik yazarken ve yayınlarken dikkat edilmesi gereken 10 temel kural - 25 Şubat 2014